Ennakko: Lempo hakee välieräpaikkaa yllätysvalmista PuMaa vastaan
11.3.2025

MITÄ: Miesten 1-sarjan puolivälieräsarja Lempo-Volley – PuMa-Volley
AIKATAULU:
La 15.3. klo 16.15 PuMa-Volley–Lempo, Lehto-areena
Su 16.3. klo 17.30 Lempo–PuMa-Volley, Lempäälä-areena
LIPUT KOTIPELIIN: 12/8€, alle 16v ilmaiseksi. Yhteislippu N1-peliin 20/14€. Täällä lisätietoa lipuista
OTTELUISÄNTÄ: Lempäälän Kokoomus
Ennakkohaastattelu
Haastattelussa Tatu Vuorenmaa ja Aatu Pöllänen.
Lähtökohta
Kauden odotetuin aika on täällä: pudotuspelit. Runkosarjan kolmas Lempo-Volley kohtaa puolivälierissä kuudenneksi sijoittuneen helsinkiläisen PuMa-Volleyn.
Ottelupari avataan lauantaina 15.3. Lehto-areenassa Helsingissä ja välieräpaikka ratkeaa sunnuntaina 16.3. Lempäälä-areenassa. Viikonlopusta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että runkosarjan voittanut Lempon naisten joukkue pelaa myös lauantaina Lehto-areenassa ja sunnuntaina Lempäälä-areenassa ennen miesten pelejä omat puolivälieränsä helsinkiläistä Erää vastaan.
Tarvittaessa voittojen ollessa 1–1 sunnuntaina, pelataan ratkaiseva kultainen erä 25 pisteeseen.
– On kyllä hyvät fiilikset lähteä pudotuspeleihin ja hauska päästä pelaamaan tosipelejä. Toivottavasti saadaan PuMan kanssa hyvä sarja ja lopulta me päästään jatkoon, Lempon keskipelaaja Tatu Vuorenmaa kertoo.
– Uskon, että ottelusarja ratkeaa erien loppujen ratkaisuhetkiin. Meillä oli Pälkänettä vastaan juuri ne erien loput vahvoja. Niihin hetkiin varmasti kulminoituu ottelupari.
Lempo lähtee ottelusarjaan hienoisena suosikkina, siitä kertovat jo runkosarjasijat ja keskinäiset kohtaamiset. Lempo vei runkosarjan kaksi ottelua 3–1 ja historiassa voitot ovat Lempolle 4–0. Edellinen kohtaaminen oli runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella 1.3. eli molemmilla on vastustaja tuoreessa muistissa. Se tekee sarjasta entistä mielenkiintoisemman, kun taktisia kuvioita voi tuunata tuoreella muistijäljellä.
Lempo-Volley ja LeKi on pelannut 1-sarjan välierissä seitsemän kertaa edelliseen kymmeneen kauteen ja yksi kausi jäi kesken koronan vuoksi. Puhutaan siis 1-sarjan kestomenestyjästä. Lempo-aikana joukkue ei ole jäänyt kertaakaan ulos neljän joukosta. PuMalle puolivälieräsarja on historiallinen: viime kaudella 1-sarjaan noussut ryhmä eteni nyt ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin.
Lempo sai tammi-helmikuun kolmen tappion jälkeen pelinsä jengoilleen ja päätti runkosarjan neljään voittoon.
PuMa on kauden aikana vahvistunut merkittävästi, sillä joukkue sai riveihinsä kokeneet entiset liigapelaajat yleispelaaja Tiitus Vuoren ja keskipelaaja Antti Vallinin. Joukkueen ehdoton syömähammas on hurja hakkuri Miro Määttänen. Vaikka PuMa lähtee pudotuspeleihin kolmen ottelun tappioputkessa, on se näyttänyt yllätysvalmiutensa haastamalla Kiskon viiteen erään ja voittamalla Ducksin. Konkaripelaajat, nuorten pelaajien pudotuspelihurmio ja kaiken nähnyt valmentaja Ismo Tuominen luovat kasaan keitoksen, jossa on varmasti kova yllätyspotentiaalia, kun joukkue pääsee vielä avaamaan ottelusarjan kotikentällään.
– PuMasta löytyy kokemusta ja nuoruutta hyvänä sekoituksena, täynnä kovia pelimiehiä. Varmasti saadaan tiukka sarja, Lempon keskipelaaja Aatu Pöllänen uskoo.

Osa-alueet
Hyökkäyspeli: Molempien pistekartat ovat melko samanlaiset: löytyy pistehirmu hakkuri (Niko Montonen–Miro Määttänen, pisteidentekoon pystyvät kuusikkoyleispelaajat (Joel Itänen, Kasimir Vuorinen–Petri Hannola, Tiitus Vuori) ja keskeltäkin tarpeen tullen, hieman pelistä riippuen, löytyy tehoja. Molemmat siis luottavat hyvin samantyylisiin vahvuuksiin hyökkäyspelissä. Kummankaan hyökkäystempo ei kuulu sarjan nopeimpiin.
Syöttö–vastaanotto: Lempo on saanut edellisissä keskinäisessä kohtaamisissa syötöllä PuMaa vaikeuksiin. Siinä on varmasti, kuten lentopallossa aina, koko ottelusarjan keskisimpiä ratkaisunpaikkoja, kuinka syöttö toimii. Lempolta löytyy eri variaatioita vastaanottopuoleen libero- ja yleispelaajapuolella. PuMa sai runsaasti vaarallisuutta Antti Vallinin kovan syötön myötä, kun hän liittyi joukkueeseen. Molemmat käyttävät myös syöttövaihtoja.
Torjunta–puolustus: Osa-alue, johon vaikuttaa paljon syöttö–vastaanoton onnistuminen. Lempolla Tatu Vuorenmaa ja PuMalla Vallin kuuluvat sarjan parhaisiin torjujiin, eikä kaukana ole Aatu Pöllänenkään. PuMan Määttänen on kova tekijä laitatorjunnassa. Lempolta löytyy puolustuspelin ekspertti Jyri Niemi, joka loistaa takakentän akrobaattina, mutta PuMan Joona Katajamäki ei paljoa kalpene. Lempo esitti kauden parasta joukkuepuolustamistaan edellisessä PuMa-pelissä.
Vaihtopenkki: Kummallekin on muodostunut kauden mittaan melko selvä ihanneavaus, josta muutellaan maksimissaan 1–2 palasta. Lempolla löytyy penkiltä enemmän kokemusta. Molemmilla pisteiden teko on levinnyt melko laajalti ja penkiltä löytyy tarvittaessa ratkaisuvoimaa moniin eri rooleihin.
Kiinnitä katseesi
Kokemuksen merkitys: PuMalle pudotuspelisarja on seuralle ensimmäinen miesten 1-sarjatasolla, joten tilanne on uusi. Lempolla kokemusta näistä peleistä riittää jo kymmeneltä kaudelta. Toisaalta PuMasta löytyy liigakokemusta, joten pelkkiä keltanokkia ei helsinkiläisten riveissä ole. Määttänen, Vuori ja Vallin ovat kovissa paikoissa varmasti todella arvokkaita. Ja valmentaja Ismo Tuominen on superkonkari. Miten kokemus näkyy ratkaisupaikoissa? Vai näkyykö ollenkaan?
Ensimmäiset erät: Avauserät ovat isossa merkityksessä, kun pudotuspeleissä lähdetään antamaan otteluille ja ottelusarjoille suuntaa. Sen voittaminen antaa ison edun. Pieni vertailu: Lempo voitti runkosarassa 16/22 avauseräänsä ja otti 18 otteluvoittoa. PuMa voitti avauseristään 8/22, otteluvoittoja tuli kymmenen. Molemmat siis pystyivät kaivamaan voittoja enemmän kuin avauserien voittoja, eli kummaltakin löytyy vaihde muuttaa oman pelinsä rytmiä. Lempo näytti sen juuri PuMaa vastaan vieraissa, kun avauserän tappion jälkeen tuli 3–1-voitto. Mutta pudotuspeleissä avauserän ja peliin lähdön merkitys kasvaa.
Vaihtopelaajien käyttö: Kun ratkotaan tasaisia pudotuspeliotteluita, ratkaisu voi löytyä juuri vaihtokulmasta. Oikein ajoitettu syöttö- tai tuplavaihto voi kääntää erän toiselle. Tai jos peli kangertelee, löytyykö vaihdosta uutta alkua tuovaa lisäbuustia? Mielenkiintoista on nähdä kuinka valmennukset vaihtopelaajia käyttävät, varsinkin kun edellinen kohtaaminen on tuoreesti kummankin muistissa ja taktisesti tiedot ovat kahden viikon takaa.

Kamppailuparit
Niko Montonen–Miro Määttänen: Hakkurin kamppailu on varmasti yksi otteluparin kulminaatio. Lempääläiskasvatti Montonen pelaa läpimurtokautta ja oli koko sarjan pörssin viides. Pudotuspelien painepelit ovat uusi haaste avainroolissa. PuMan Määttäseltä löytyy kokemusta kovemmistakin kinkereistä. Hakkurien tehoista ei jää varmasti kummallakaan kiinni, ja molemmat varmasti painottavat taktiikassaan hakkurin saamista kuriin.
Jyri Niemi ja Jami Törrö–Joona Katajamäki: Liberopelaamista kannattaa seurata tässä sarjassa. Lempo on vaihdellut yhden ja kahden liberon taktiikoita, PuMalla Katajamäki on isossa roolissa etenkin vastaanotossa. Molemmilta löytyy sarjan parhaisiin puolustajiin lukeutuvat liberot. Vastaanottopeli korostuu, sen pitää olla kunnossa, jotta jatkopaikka irtoaa.
Simo Puttonen–Ismo Tuominen: Nuoruus vastaan kokemus. Lempon Puttoselle kausi on ensimmäinen päävalmentajana ja vaikka valmennusryhmällä riittää pelikokemusta vaikka muille jakaa, valmennusurat ovat kaikilla nuoria. PuMan Tuominen on valmentanut Suomen mestaruuden ja kikkapankki on kasvanut vuosikymmenten aikana. Toisaalta kokemus ei tuo yhtään pistettä, aivan kuten ei pelaajistonkaan kohdalla, jossa kokemusetu on Lempolla. Puttonen ja Lempo ovat kauden keskinäisissä edellä 2–0. Se kumman valmennus löytää toisen pelistä heikot kohdat ja saa niitä hyödynnettyä, on vahvoilla.
Kokoonpanot
Lempolla oli runkosarjassa kokoonpanossa 17 eri pelaajaa. Tino Vuori ja Nico Nurmesniemi ovat pitkäaikaisloukkaantuneiden listalla ja Daniel Heinonen kärsi loukkaantumisesta runkosarjan loppupuolella. Tuomas Sillanpää puolestaan on kuntoutunut kauden aikana. Lempo tekee farmiyhteistyö oman 2-sarjajoukkueensa kanssa, josta tarvittaessa saadaan apuja.
Myös PuMalla oli runkosarjassa kokoonpanossa 17 eri pelaajaa. Joukkue hankki alkuvuoden 2025 aikana kaksi kovaa ja kokenutta vahvistusta, kun keskipelaaja Antti Vallin ja yleispelaaja Tiitus Vuori saapuivat vahvistamaan ryhmää. Joukkue koostuu nuorista pääkaupunkiseudun lupauksista ja muutamasta kokeneemmasta konkarista, ykköstähtenä ulkomaan kentilläkin pelannut Miro Määttänen.
Tehopelaajat
Lempo Top 5
Niko Montonen 275
Joel Itänen 200
Kasimir Vuorinen 172
Aatu Pöllänen 133
Tatu Vuorenmaa 108
PuMa Top 5
Miro Määttänen 253
Petri Hannola 224
Alex Novitsky 119
Riku Isomäki 116
Tiitus Vuori 89
Kauden keskinäiset Lempo: Niko Montonen 37, Aatu Pöllänen 21, Kasimir Vuorinen 20
Kauden keskinäiset PuMa: Miro Määttänen 24, Petri Hannola 14, Riku Isomäki 13

Keskinäinen historia
Kauden kohtaamiset:
Historian kohtaamiset 1-sarjassa: Lempo johtaa voitoin 4–0.
Pelisysteemi
Ottelusarja pelataan yhden viikonlopun aikana. Jos voitot ovat kahden pelin jälkeen 1–1, pelataan heti toisen ottelun jälkeen ratkaiseva kultainen erä 25 pisteeseen, jonka voittaja etenee jatkoon. Puolivälieräsarjan voittaja etenee välieriin.
Live
Ottelut näkee suorina Lentis-TV:n kautta täältä.
Tulospalvelu
Lentopalloliiton tulospalvelu täällä.
Puolivälieräparit
Kisko–Kiisto
Kuortane–Pälkäne
Lempo–PuMa
Ducks–Karpaasit

Kuvat: Jemina Peräjoki, Kari Kautto